23.12.2010

23.12.2010

Lahden kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 25.10.2010, että Töyrykatu 5:n kohtalo käsitellään erikseen. Koko kiinteistösalkku päätyi uudelleen valmisteltavaksi, kun sen sisältä paljastui mm. purkulistalle laitettuja suojeltuja asuinrakennuksia.

Lue päätösehdotus.

YLE Lahti uutisoi 23.12.2010

http://yle.fi/alueet/lahti/2010/12/toyrykadun_kiistatalo_nurin_lahdessa_2240473.html

Lahdessa riidelty Töyrykadun puutalo saadaan purkaa Kouvolan hallinto-oikeuden päätöksellä. Hallinto-oikeus kumosi Lahden rakennuslautakunnan viime tammikuisen päätöksen. Näin voimaan tulee Lahden rakennustarkastajan aiemmin myöntämä purkulupa.

Vanhan 1920-luvulla rakennetun 45 neliöisen puutalon kohtalosta on käyty kiistaa Lahdessa. Taloa ei ole suojeltu, eikä myöskään Lahden museo ole sitä merkinnyt arvokkaaksi alueeksi.

Lahden rakennustarkastaja antoi talolle purkuluvan 24. elokuuta 2009. Siitä tehtiin oikaisuvaatimus Lahden rakennuslautakunnalle, joka hyväksyi luonnonystävien vaatimuksen.

Asia jäi ”kaivertamaan” Lahdessa ja valituksen Kouvolan hallinto-oikeuteen teki Lahden kaupungin teknisen viraston lakimies.

Hän totesi valituksessa muun muassa, että Lahden Rakennuslautakunnalle oikaisuvaatimuksen tehneiden henkilöiden omat perinne- tai kauneusarvot tai muut tunnesyyt eivät sellaisenaan tee rakennuksesta suojelukohdetta.

-Omistajalta ei voida evätä purkamisoikeutta sillä perusteella, että rakennus on muuhun rakennuskantaan verrattuna tavanomaista vanhempi ja suhteellisen hyväkuntoinen ja vielä vähemmän sillä perusteella, ettei laki velvoita purkamaan rakennusta, totesi lakimies.

Kouvolan hallinto-oikeus katsoi, ettei Lahden rakennuslautakunta ole voinut kumota rakennustarkastajan myöntämää purkamislupaa.

Asian avaimet ovat nyt Lahden kaupunginhallituksella, jonka päätöstä asiasta toivotaan mahdollisimman pian.

Mainokset