Asemapäällikön taloon uusi päällikkö

Ylen Sissipuutarhurit-ohjelmaa kuvataan asemapäällikön talossa kesällä 2012

Ylen Sissipuutarhurit-ohjelmaa kuvataan asemapäällikön talossa kesällä 2012

Lahden kaupunki myy teknisen lautakunnan 16.6.2015 kokouksessaan tehtävään valtuuttaman kaupungingeodeetti Juha Helmisen päätöksellä myyntiasiakirjojen mukaan arvioidusti 20-40 luvulla rakennetun  asemapäällikön talon (joka on valmistunut vuonna 1912) lahtelaiselle yksityishenkilölle Henry Eskeliselle 15000 eurolla.

Ensimmäistä kertaa kaupungin kiinteistöistään järjestämässä tarjouskilpailussa painoi jokin muukin kuin raha – ainakin teoriassa. Ehkä uudenlaiseen käytäntöön vaikutti osaltaan Tuulensuun myyntiehdoista tehty oikaisuvaatimus (virheellisesti päivätty vuoden 2014 sijasta vuodelle 2012). Tarjottu rakennusten ostohinta vaikuttivat 30 prosentin verran, konsepti/laatu 70 prosenttia. Konsepti/laatu-osuus oli jaettu seuraaviin osiin: toiminta-ajatus (40%), kunnostuksen laajuus (30%), kokemus (15%) ja resurssit (15%). Arvointiraatiin kuuluivat teknisen lautakunnan puheenjohtaja Pekka Komu, kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen, kaupungingeodeetti Juha Helminen, apulaiskaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala sekä maankäyttöinsinööri Petri Solonen.

Asemapäälliköntalo on osa Lahden rautatieaseman ja varikkoalueen Valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY). RKY-kohteen status ja Lahden kaupunginmuseon asiantuntemus pelastivat talon sitä uhanneelta purkamiselta ja siirrolta. Museon asiantuntemusta olisi tarvittu myös arviointiraadissa. Myös toiminnan asiantuntijat puuttuvat kokoonpanosta – ainakin meidän nähdäksemme.

Tarjouskilpailun voittanut Henry Eskelinen ei ole veronmaksajien omaisuuden ostajana noviisi, sillä hänelle myytiin toukokuussa myös Enonsaaren Tuulensuun huvila,  joka on voimassa olevassa kaavassa kaavoitettu yhteisöjen lomakäyttöön.

Enonsaaren Tuulensuu 12.3.2015

Enonsaaren Tuulensuu 12.3.2015

Asemapäällikön talon ja Tuulensuun lisäksi Eskelinen osti yhden Kullankukkulan suojelluista huviloista, jotka kaupunki myi huutokaupalla 10.5.2012.   Suojellut huvilat oli kaupungin omistuksessa päästetty laittoman huonoon kuntoon. Uudetkaan omistajat eivät olleet huviloiden pelastus – räikein tuhotyö tehtiin Eskelisen ostamassa Yläportinkatu 7 talossa.

Kullis ennen jälkeenSanotaan, että virheistä oppii ja jopa, että niistä oppii parhaiten. Sanonnan todenperäisyys tuleekin nyt todistetuksi, kunhan Tuulensuun ja asemapäällikön talon remontit aikanaan valmistuvat. Sitä odotellessa meidän olisi ehkä aika perustaa uusi yhdistys. Nimikin on jo valmiina: Kettu & Pihlajanmarjat ry.

 

Lisätietoja:

Yle Lahden artikkeli asemapäällikön talon tarjouskilpailun ratkeamisesta.

Lahden kaupungin tiedote asemapäällikön talon tarjouskilpailun ratkeamisesta.

Artikkeli Kullankukkulan huviloiden myymisestä.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.