Taidelauantai 2015

Syyskuun ensimmäisenä lauantaina järjestettävänä Lahden Taidelauantaina satoi vettä. Vettä satoi tosi, tosi paljon ja ukkostikin komeasti. Edes kulttuurinnälkäistä ei huvittanut pyöräillä vesimuurin läpi keskustaan salamoiden ja jyrähdysten säestyksellä. Sadetutka ennusti, että illalla ei enää sada ja neljän aikaan alkoikin näyttää jo ihan hyvältä. Iso osa Taidelauantain tapahtumista meni siis meiltä ohi, mutta joihinkin vielä ehti myöhäinenkin kävijä.

IMG_2041

Kansantalon vanhaan elintarvikekioskiin avautui taidelauantaina Aatetila ry:n toimitila, konkreettinen aatetila. Tilassa oli taidelauantaina mahdollisuus pukeutua joksikin muuksi kuin on tai olla oma itsensä ja kuvauttaa persoonansa Meitsieteitsie -photo boothissa. Kuvattavan penkille istuvalta kysyttiin kaksi kysymystä: ensimmäisenä, kuka kuvassa on ja pikkuisen vaikeampana toisena kysymyksenä: minkä asioiden hän haluaisi muuttuvan, jotta maailma olisi parempi paikka. Otoksista ja vastauksista koostetaan yhteisöllinen valokuvateos, jonka voi nähdä Kansantalolla syksyn ajan. Aatetila on tuore ja ilahduttava lisä maamme satojentuhansien yhdistysten joukkoon. Yhdistys haluaa herättää yhteiskunnallista keskustelua taiteen ja kulttuurin keinoin ja avajaispäivän perusteella keskustelu on avattu!

IMG_2065IMG_2078IMG_2083

Voisi luulla, että Taidelauantain illassa kannattaisi taikuri-ilmapallojen tekemisen sijaan keskittyä pullojen keräämiseen, mutta nuoret katutaiteilijat halusivat ilahduttaa ilmapalloilla – hyvä niin! Nuokun sirkuksessa oppinsa saaneet Viivi Toppari ja Helmi Virtanen sekä heitä avustanut Iia Kuituniemi kiersivät pari tuntia keskusta-aluetta tarjoten ilmapalloista tehtyjä koiria ja miekkoja niitä haluaville, tällä kertaa pääasiassa lapsille.

Alkuillasta keskustan kadut olivat pääosin tyhjät ja taidelauantaista merkkinä ilmapallontekijöiden lisäksi enää syntymäpäiväkukkaset Hakkiksella, graffitiboksi kirjaston edessä ja SETAn teltta entisen Viihdetason kulmalla.

Missä kaikki ihmiset olivat?!

Hiljattain päivitetty1Tapahtuman varsinaisia järjestäjiä ovat kaikki, jotka antoivat oman osansa Taidelauantain ohjelmaan. Koordinaattorina toiminut Kulttuurikeskus sai pienellä panoksella Lahteen hienon tapahtumapäivän. Näytti kuitenkin siltä, että tapahtumaan osallistuneet tahot olivat niitä aktiivisia, tekeviä, osallistuvia – he tekevät tapahtuman ilman koordinointiakin. Jos resursseja olisi vähääkään lisätä, tapahtumaan saataisiin mukaan myös niitä vähemmän aktiivisia ja osallistuvia – saataisiin tekijöille yleisö!

Tapahtuman tiedotukseen on myös panostettava. Allekkainen tekstilistaus tapahtumista ei palvele nykypäivänä enää edes niitä, jotka eivät ole Facebookissa eikä erillisiä Taidelauantain face-tapahtumia löydä hakemallakaan. Edes alkeellinen karttasovellus on saatava eikä reaaliaikaisesta tapahtumaviestinnästäkään olisi haittaa. Ensi vuonna sitten, eiks nii?

Samana päivänä järjestetyn Ympäristöviikon päätöstapahtuman Ympäristökylän ja Lahden pyrkimysten ympäristökaupungiksi, olisi toivonut yhdessä Taidelauantain kanssa huomioivan tapahtuman logistiikan. Päästöjä olisi voitu vähentää ja osallistujamäärää lisätä esimerkiksi jakamalla X-määrän maksuttomia bussilippuja tapahtumaan osallistuville tai vaikkapa ottamalla varaslähdön 22.9. vietettävään Auton vapaapäivään,  jolloin Lahden seudun liikenteessä pääsee matkustamaan 1€ kertamaksulla. No, ensi vuonna tämäkin sitten, eiks vaa?

Illan jo pimetessä poikkesimme vielä Osuuskunta Imperium Network:n toimistolla.IMG_2094

Työn alla oli Lahti Late Night News ja toimituskuntana me Taidelauantaihin osallistuvat. Tällä viikolla painoon menevästä julkaisusta löytyy mm. tuunattuja Näppis-viestejä, sarjakuvia ja tapahtumareportaaseja. Askarrellakin sai ja syödä herkkuja, kunhan muisti kirjoittaa vieraskirjaan. (Älkää kertoko Annalle, että mä unohdin).

Lahti on ihan tosi kulttuurikaupunki!

Taidelauantai-terkuin,

Hannan nimmari

 

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.