Lehmusreitillä

Jo toukokuussa, kaupungin tiedotteen ilmestyessä oli kalenteriin tehty merkinnät, milloin Lahden kaupungin järjestämät opastetut kierrokset Lehmusreitillä olisivat. Kesän huvetessa lähtöajaksemme kierrokselle varmistui maanantai 13.8. klo 10. Varmuuden vuoksi kalenteriin oli kirjoitettu tarkka lähtöpaikkakin: Pro Puu, Satamakatu 2.

Kellon lähetessä kymmentä, ei meidän lisäksemme Pro Puun edustalla ollut ketään. Onneksi huomasimme, kun satamasta lähti ryhmä kävelijöitä ylös Kariniemenpuistoon. Viiden minuutin etumatkan saaneen porukan saavutimme mäen päällä. Hikisinä, hengästyneinä ja harmistuneina huonosta tiedottamisesta, alkoi n. 11 km taivallus Lahden keskusta-alueen jäljellä olevia harjunpätkiä pitkin kiertävällä puistopolulla, Lehmusreitillä.

Huono tuuli kaikkosi pian, kun Auvo Rahkolan ja Rocky [Roki]-koiran johtama retkue nousi reitin ensimmäisen mäen päälle. Maanantaisella kierroksella meitä oli yhteensä 17 henkeä, jos opas, peränpitäjä ja koirakin lasketaan. Nuorin osallistuja oli 10-vuotias ja vanhin aika vanha, jos koiraa ei lasketa. Miehiä oli yksi, jos koiraa ja sen omistajaa, opastamme Auvoa, ei lasketa.

Niemenkadun kallion hätkähdyttävässä maisemassa, Ankkurin alueen slummimaisen rakennusmassan yläpuolella majaansa pitää asunnoton. Kurkimme laavuun, arvioimme tulisijan ja polttopuuvarastot. Lettupannu näytti olevan, olisikohan myös lettukestit? Vitsailu ja jopa tämän laavuasukkaan vapaan elämän ihailu on helppoa, kun elokuinen aurinko lämmittää siniseltä taivaalta. Vuosittain 17.10. järjestettävän Asunnottomien yö -tapahtuman ajankohta on valittu tarkoituksella – lokakuun puolessa välissä ei kevytpeitteestä rakennetussa laavussa majailemisessa ole enää mitään hohtoa.

Vesteroosin puistosta kävelimme Kivimaan tunnelin kautta vesitornille. Vuonna 1963 rakennettu vesitorni on yksi Lahden kauneimpia rakennuksia. Monen lahtelaisen muistoissa on tornissa toiminut kahvila ja etenkin sieltä avautuvat upeat näkymät. Nykyään vesitorni on sen omistajilta* eli meiltä lahtelaisilta suljettu. Tilaa vuokrataan vain yrityksille kovaan hintaan. Yritysten pääasiallista vuokraustarkoitusta voi arvailla Lahti Aquan vuokrausohjesivun tekstistä: ”Sikailusta veloitetaan ankarasti.”

Edit 24.8.2012: Ilmeisesti artikkelimme johdosta, jonka lähetimme myös Lahti Aquan toimitusjohtaja Martti Lipposelle, on vuokrausohjesivun teksti muutettu muotoon: ”Asiattomasta sotkusta veloitetaan ankarasti.” Onko se sitten sen parempi kuin tuo sikailukaan? Mielestämme tekstin olemassaolo kertoo edelleen tilassa järjestettävien tilaisuuksien laadusta.

Lehmusreitti on tauoista ja hyvistä (omista ja kaverin) eväistä huolimatta yllättävän rankka, sillä nousuja ja laskuja on paljon. Kaupungintalolla jäimme katsomaan työmaa-aitaan kiinnitettyjä vanhoja valokuvia, minä aikana muu ryhmä ehti jo Radiomäen päälle ja odotteli siellä meitä, joukon junioreita.

Vielä hyppyrimäen juurellakin ystävällisesti tiedusteltiin: ”Mitenkäs se nuoriso jaksaa?”. No, jaksoimmehan me ja mukavaa oli. Kiitos kaikille osallistujille seurasta, oppaalle opastuksesta, peränpitäjälle huolenpidosta ja koiralle vetoavusta!

Kierroksen jälkeen pullakahvit satamassa

Lisää kuvia reitin varrelta näet täältä.

Toivottavasti näitä opastettuja kierroksia järjestetään myös tulevaisuudessa. Opastettu kierros houkuttaa osallistumaan ja porukassa kulkiessa ei tarvitse pelätä eksymistä tai motivaation loppumista. Suunniteltaessa seuraavaa kesää, kannattaisi reitille tehdä suuntaa antava aikataulu.  Kun on tiedossa, mihin aikaan retkiryhmä suunnilleen ohittaa minkäkin paikan, voi reitille liittyä matkanvarrelta lyhyemmäksi ajaksi ja matkaksi. Tiedotuksessakin on parantamisen varaa.

Kesän viimeinen opastettu Lehmusreitti-kierros järjestetään

maanantaina 20.8. klo 17

(lähtö oletettavasti jostain sataman suunnalta)

Lisätietoa:

Lahden luontopolut

Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen kotisivu

______________________________

*Lahti Aqua Oy on Lahden kaupungin omistama vesihuoltoyhtiö

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.