Junamatkailua ja sohvasurffailua

Postinkantaja toi kauniin, hempeän kutsun juhlaan kauas kotoa: Vaasaan. Juhlat osuivat viikonlopulle, jolloin oli oiva tilaisuus lähteä laittamaan mökkiä kesäkuntoon. Näin toimi suuri osa ihmisistä, kun Vaasasta olisi tarvinnut yösijaa. Yhdeksän tuntia matkustusta eikä tiedossa yösijaa ei kuulostanut houkuttelevalta. Uskolliseen suomalaiseen tapaan hääparia ei viitsinyt vaivata majapaikkaongelmilla, olisihan tarjolla ollut hintavia  hotellihuoneita.

Jonkin aikaa asiaa mietittyäni, tuli mieleen Couch surfing. Palvelua käyttävät yleensä ulkomaille matkustavat ihmiset, jotka haluavat majoittua sosiaalisesti ja edullisesti. Sohvasurffarit ovat usein yösijan tarjoamisen lisäksi valmiita esittelemään kaupunkia. Nyt oli haussa vain yösija. Vaasassa oli yllättävän monta sohvaa odottamassa nukkujaansa. Yöpaikkakysely lähti kuuteen osoitteeseen. Ensimmäinen vastaus tuli pian: ”Olen luultavasti mökillä”. Kaksi seuraavaa eivät kyenneet ajankohdan vuoksi majoittamaan. Neljäs vaikutti lupaavalta: sohva on vapaana, mutta illalla on paikalla ystäviä viettämässä iltaa. Kuulosti sopivalta. Ei kun juhlamekko kassiin ja matkaan. Vielä viime hetkellä ennen matkaa, postilaatikkoon kilahti kaksi muutakin tarjousta vapaista yösijoista.

Juna-asemalta löytyi heti matkaseuraa. Kaksi ensimmäistä matkapätkää sujuivat mukavasti rupatellen. Tampereelta eteenpäin matka jatkui kirjan, eväiden, käsitöiden, korttiaskartelun ja nukkumatin seurassa. Viimeisessä junassa vessaan istahtaessa edessä on lappu: ”Mitä pidät WC:n uudesta ilmeestä? Skannaa koodi puhelimeesi tai anna palautetta netissä.”  Ihan kivahan se oli, mutta musta-valkonäytöllä ja töttöröö-soittoäänillä varustetulla puhelimella ei juuri mitään skannailla ja tuskinpa nettisivun osoite jää mieleen. Lippu on ostettu automaatista ja ensimmäisen junan jälkeen junanvaihtoja on ollut kolme. Kaiken tämän jälkeen VR haluaa palautetta WC:n ilmeestä. Kylläpä nyt on annettu mahdollisuus vaikuttaa merkittäviin asioihin. Kun vihdoin ikkunasta siintää pystymetsää ja laakeeta peltoo, tietää kohta olevansa perillä. Pilvien välistä pilkahtaa aurinko.

Samalle päivälle osui Ravintolapäivä. Majapaikkavalinta
osui oikeaan: kodissa oli Vaasan toinen Ravintolapäivän ravintoloista ja tarjolla oli herkullisia vegaanisia hampurilaisia. Vatsa täyttyy pakurikääpä-hunajaolut- ja lasten luontoleirikeskustelun lomassa. Mukava paikka. Pyöränkin olisi saanut lainaksi, mutta pitkän hameen kanssa on helpompi jatkaa matkaa kävellen kohti juhlapaikkaa.

Meri kimaltaa auringossa ja morsian on kaunis. Puheiden, ruokien, juomien ja tanssien jälkeen tulee aika palata majapaikkaan. Auringonlaskun aikaan on hiljaista. Vain kaksi teiniä kävelee vastaan kaljapullot kädessä. Merivesi kimmeltää kauniina ja kyltti varoittaa heikoista jäistä.

Majapaikka on täynnä porukkaa. Isäntä on ollut koiravaljakkomatkalla kaukana pohjoisessa ja ystävät ovat kokoontuneet katsomaan kuvia uskomattoman kauniista Pohjois-Norjasta. Vähitellen väki vähenee ja pehmeälle sohvalle pedataan sänky. Aikaisen aamulähdon takia jääkaapin sisältö esitellään aamupalantekoa varten.

Kellon soidessa isäntäväki on vielä täydessä unessa. Aamiaisen jälkeen on aika palata takaisin Lahteen. Vaasaan jäi pöydälle suklaata, teetä, leipää ja mysliä kiitokseksi hyvästä yösijasta. Paluumatkalla junassa istuessa ei voi muuta kuin ihmetellä, mistä kaikesta olisikaan jäänyt paitsi, jos matka olisi taittunut autolla ajaen ja hotellissa yöpyen.

Yhteisöllisyydestä puhutaan ja haaveillaan, mutta harva on valmis tekemään itse mitään asian eteen. Yhteisöllisyys on kivaa niin kauan kuin naapurin mummoyhteisö pitää yhteiset nurkat siistinä ja joku muu muistaa puolustaa lähikirjastoa. Kunhan ei itse tarvitse osallistua. Kivaa tuntuu myös olevan yksityisautoilu, vaikka usein junalla ja bussillakin pääsee. Vaasan isäntäväki edusti yhteisöllisyyden toista ääripäätä. Nämä vapaaehtoiset ympäristöjärjestöaktiivit avasivat ovensa ravintolapäivänä tarjoten edullista ja ympäristöystävällistä ruokaa ja keräten samalla nimiä turkistarhauskieltoaloitteeseen, kutsumalla illalla ison joukon ystäviä kylään ja majoittamalla vieraan ihmisen omaan kotiinsa omien kiireidensä keskelle.

Luksusta on se, että voi nukkua, lukea ja puuhastella siirtyessä paikasta toiseen. Todellista luksusta on se, että vieraat ihmiset ovat valmiita vastikkeettomasti majoittamaan matkalaisia omaan kotiinsa.

Mainokset
Kategoria(t): Teemapäivät, Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s