Kukkatervehdykselle nimekkäät tukijat

Tänään luovutetaan maamme eturivin kuvanveistäjien sekä taidevaikuttajien vetoomus Liisa Ruusuvaaran Kukkatervehdys-teoksen puolesta Lahden kaupungin sivistystoimialan toimialajohtaja Maritta Vuoriselle sekä kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Ulla Koskinen-Laineelle.

Vetoomus muistuttaa, että säilytettäväksi päätetty Kukkatervehdys-teos on suunniteltu kiinteäksi osaksi sairaalan aukiota ollen yksi aikakautensa edustavimmista paikkaansa suunnitelluista julkisista taideteoksista.

Kukkatervehdys sai valmistuttuaan paljon myönteistä huomiota ja sen todettiin onnistuneesti elävöittävän Kaupunginsairaalan edustaa. Vuonna 1973 valmistunut teos oli yleisen taidekilpailun voittajatyö. Kilpailun tuomaristossa Suomen kuvanveistäjäliittoa edustivat kuvanveistäjä-akateemikko Oskari Jauhiainen ja kuvanveistäjä Kari Juva.

Liekki teki museonjohtaja Timo Simanaisen päätöksestä poistaa Kukkatervehdys kaupunginmuseon julkisen taiteen kokoelmasta oikaisuvaatimuksen, joka hyväksyttiin kulttuurilautakunnan kokouksessa 22.5.2012. Lautakunta palautti asian käsittelyn museonjohtajalle.

Teoksen siirtämistä lisäparkkipaikkojen saamiseksi on väläytelty korjaamiskeskustelussa. Kukkatervehdyksen paikka on kuitenkin siinä, mihin se on suunniteltu ja tehty. Normaalit autoilijat osaavat kyllä olla törmäilemättä patsaaseen ja suurempien ajoneuvojen ajot voidaan ohjata entisen ensiapupoliklinikan ovelle. Sairaalan toiminta ei ole riippuvainen niistä muutamasta parkkiruudusta, jotka teoksen purkaminen olisi tuottanut. Sen sijaan sekä sairaala että Lahden kaupunki ovat riippuvaisia siitä lisäarvosta, jota julkinen taide tuo asukkaiden hyvinvoinnille. Jos hyvinvointitutkimukset eivät kiinnosta, voi kaikessa yksinkertaisuudessa ajatella  niinkin, että teoksen avulla löytää helposti sairaalan pääoven. Taideteokset laitoksissa auttavat asiakkaita ja henkilökuntaa hahmottamaan tilaa, muistamaan, missä kerroksessa on mitäkin.

Vetoomuksen allekirjoittajatkin toivovat taideteoksen saattamista arvoiseensa kuntoon niin, että lahtelaiset sekä Lahden kaupunginsairaala voivat jälleen olla iloisia ja ylpeitä omistamastaan valtakunnallisesti merkittävästä veistoksesta.

Vetoomuksen on allekirjoittanut seuraava nimekäs joukko:

Outi Heiskanen, kuvataiteilija-akateemikko

Anna-Kaisa Ant-Wuorinen, Suomen kuvanveistäjäliiton puheenjohtaja, kuvanveistäjä

Kaarina Kaikkonen, kuvanveistäjä-taiteilijaprofessori

Antero Toikka, kuvanveistäjä

Kari Cavén, kuvanveistäjä

Martti Aiha, kuvanveistäjä

Matti Nurminen, kuvanveistäjä

Outi Kirves, taidegraafikko

Olavi Lanu, kuvanveistäjä-professori

Tarja Lanu, taidemaalari

Reino Hietanen, taidemaalari-professori

Matti Koskela, kuvataiteilija-professori

Antti Salokannel, yliopettaja, taidegraafikko

Jukka Lehtinen, kuvanveistäjä

Ritva Leinonen, Lahden taiteilijatalosäätiön puheenjohtaja, kuvataiteilija

Mauno Hartman, kuvanveistäjä-professori

Kalle Mustonen, Kauno ry:n puheenjohtaja, kuvanveistäjä

Tiina Salmi, Lahden taidegraafikoiden puheenjohtaja, taidegraafikko

Lasse Lasheikki, kuvataiteilija

Elisa Lientola, Lahden taiteilijaseuran puheenjohtaja, kuvanveistäjä

Satu Loukkola, kuvanveistäjä

Ville Kujala, Lahden valokuvataiteen puheenjohtaja

Pekka Syrjälä, kuvanveistäjä

Lahden Rakentajain yhdistys on päättänyt juhlistaa 60-vuotijuhlavuottaan hienolla eleellä, korjaamalla Kukkatervehdys-teoksen. Tässä projektissa tärkeintä on teoksen säilyminen nykyisellä paikallaan. Teoksen säilymisen kannalta ehdottoman tärkeää on ottaa siihen mukaan taiteilija tai taiteilijoita. Vain taiteilijan mukanaololla voidaan varmistaa teoksen säilyminen nimenomaan taideteoksena, ei pelkkänä rakentajain taidonnäytteenä.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s