Myydään (ehkä): OKT Paavola, n. 35m²

Töyrykatu 5, 1h+k+wc (+vinttihuone). Lahden viimeisimpiä keskusta-alueella sijaitsevia vanhoja puutaloja edustava v.1923 rakennettu sympaattinen, kaupunkilaisten rakastama (ja omistama) rakennus myydään (ehkä) eniten tarjoavalle. Kohtalo ratkeaa: ma 23.5.2011.

Kaupunginhallituksen esityslistan linjausvaihtoehdot saa miettimään: linjausvaihtoehdosta 3 puuttuu maininta säilytettävästä rakennuksesta. Jos linjaus tehtäisiin tämän kohdan mukaan, olisiko mahdollista, että mahdollinen ostaja purkaa talon ja rakentaa tilalle jotain muuta?

Päätösehdotuskin ”Kaupunginhallitus päättää, että Töyrykatu 5:ssä sijaitseva, säilytettäväksi tarkoitettu rakennus, myydään tarjouskilpailun perusteella” jättää varaa tulkinnoille. Se kun ei ota kantaa siihen, myydäänkö talo siirrettäväksi vai paikallaan säilytettäväksi. Eikä siihen, säilyykö talo puistoalueella vai käytetäänkö resursseja tontin kaavoittamiseen.

Talon siirtäminen ei ole sen säilyttämistä vaan kulttuuriperinnön vaalimisen kannalta purkamiseen verrattava teko. Vanhojen talojen siirtämisestä lisää täällä.

Asiaa valmistelleet ja asiantuntijoina kuultaviksi  kutsutut toimitilajohtaja Mauri Koistinen ja kaupungingeodeetti Juha Helminen  kantavat monin sanakääntein huolta talon mahdollisen säilymisen ja mahdollisen tulevan käytön mukanaan tuomista ongelmista:

“Rakennuksen säilyttämiseen nykyisellä paikallaan ja sen saamiseen mielekkääseen käyttöön liittyy useita ongelmia. Pieni tila ilman sähkö- ja vesihuoltoliittymiä ei sovi läheskään kaikkeen siitä yhteisöllisestä käytöstä, jota sille on kaavailtu. Rakennuksessa tapahtuva toiminta voi helposti olla häiriöksi erittäin lähellä sijaitsevien asuintalojen asukkaille. Rakennuksen onnistunut käyttöönotto edellyttää sille sitoutunutta sekä rakennuksen ja sen sijainnin rajoitukset sisäistänyttä vastuutahoa.”

Tekstiä lukiessa alkaa silmien edessä pyöriä filmi – katkonainen ja ajoittain takaisin kelattava – kaikesta siitä, mitä kuluneiden, melkein kahden vuoden aikana talon puolustamisessa on tapahtunut, keiden kanssa on puhuttu, ketä tavattu, mitä monia tekstejä kirjoitettu ja millaista palautetta saatu. Katkelmia päässä rullaavasta ajatusnauhasta tässä:

Yhteisöllinen, pienten ja keskisuurten yhdistysten sekä asukasryhmien toiminta sopisi ja mahtuisi taloon loistavasti. Kokemuksen mukaan tapaamisten keskimääräinen osallistujamäärä on 5-10 henkilöä. Kaikkien toimintaan osallistuvien tahojen ei ole tarkoitus kokoontua talossa yhtä aikaa, yöpyä siellä tai muutenkaan kilpailla elämän äänien kaikumisessa viereisen leikkipuiston kanssa.

Lähitalojen asukkaita osallistui talon pihamaalla vuosi sitten järjestettyyn Luonnonkukka-päivän tapahtumaan. Samoin leikkipuiston käyttäjien kanssa on oltu yhteydessä – talon mahdollinen saaminen asukkaiden käyttöön olisi heille erittäin tervetullutta. Kaupungin strategia 2025:n arvot ja toimintaperiaatteet on suoraa tekstiä talon paikallaan säilyttämisen puolesta:

 ”Yhteisöllisyys: Lahden kaupunki on asukkaistaan ja
henkilöstöstään välittävä yhteisö. Kaupunki luo edellytyksiä
erilaisten yhteisöjen toiminnalle ja tekee niiden kanssa
yhteistyötä asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Kaupungin
päätöksenteko on avointa. Lahti toimii asukaslähtöisesti tarjoten
asukkaille mahdollisuuksia osallistua asuinympäristönsä ja
kaupungin palveluiden kehittämiseen.”

Lehdissä on säännöllisesti kirjoitettu talon kohtalosta kohta kahden vuoden ajan. Tänä aikana kaksi henkilöä on sanonut, että talo pitäisi purkaa. Toinen heistä työskentelee tilakeskuksessa, toisen kotikunta on Hollola.

Mitkä ja kenen edun mukaiset olisivat siis ne syyt, jotka mahdollisesti johtaisivat talon paikaltaan siirtämiseen tai purkamiseen?

”Kaupungin arvot ja toimintaperiaatteet ovat yhteisiä käsityksiä
siitä, mikä meille on tärkeää ja arvokasta.”

Kaupunkilaisten peukut on pystyssä talon paikallaan säilyttämisen puolesta. Toivomme viisautta ja voimia päättäjille oikeanlaisen päätöksentekoon!

Mainokset
Kategoria(t): Töyrykatu 5, Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.